aanmelden
De Steinberger Spirit is terug...
...nu de schoudervullingen nog.
Merknieuws 05-02-2018 11:15
Wie herinnert zich Live Aid nog? Het was 1985, mannen hadden matjes, oversized colberts in pasteltinten - met schoudervullingen - en de koploze Steinberger-bas was helemaal hip. Gibson stapte met Dr. Emmett Brown in een DeLorean-sportauto en haalde deze bas terug naar 2018.

Het is even raar om een mail van Epiphone te krijgen, met Epiphone boven- en onderaan de mail, terwijl het merk zelf geen enkele keer genoemd wordt. Of niet?

Ned Steinberger is de vader van de koploze bas, al dan niet van composietmaterialen gebouwd. Eind jaren '70 ontwikkelde hij de roeispaan/cricketbat en het leek even de toekomst van de basgitaar te zijn. Gibson dacht dat ook en dit merk nam Steinberger in '87 over. Gibson bleef de futuristische modellen enkele jaren produceren, maar de vraag liep langzaam maar zeker terug. Ook Hohner maakte een houten versie van de bas en deze productie is inmiddels ook gestopt.

En Ned Steinberger? Die ging verder als NS Design. Onder deze naam produceert hij nog steeds koploze bassen, elektrische contrabassen (met contrabas- of basmensuur) en vreemd genoeg clip-on-tuners... ...voor op de kop van je bas. Rare man.

Het is inmiddels 2018 en felgekleurde Superstrats van Ibanez, Kramer en Jackson verkopen weer als een malle! De eighties zijn echt een beetje terug. Onder de paraplu van dochter Epiphone lanceert Gibson nu opnieuw een serie koploze bassen en gitaren. De eerste foto's tonen felgekleurde versies met high-gain-elementen. De prijzen van de bas - geheel van hout en niet van kostbare kunststoffen - zijn nog niet bekend, maar we verwachten dat ze zeer betaalbaar zullen zijn.

Ondanks de Epiphone-banners in de mail kun je voor meer info terecht op de aparte website van Steinberger.