aanmelden
Nieuwe Duff-bas in 2018
Fender maakt bas naar wens van Duff McKagan
Merknieuws 11-02-2018 17:16
Fender levert alweer behoorlijk wat jaren de Duff McKagan Precision Bass. Daar komt binnenkort een tweede versie bij, waarbij de Guns N' Roses-bassist het helemaal voor het zeggen had.

Duff. Sinds de opkomst van Guns N' Roses kennen we hem met een muurtje Gallien-Kruegers achter zich en die witte Fender PJ-555 Jazz Bass Special met zwarte hals uit - waarschijnlijk - 1986 op de knieën.

Jazz Bass Special zegt u? Yep, Fender Japan noemde dit actieve model met een P-body, J-hals en PJ-elementen een Jazz Bass Special, terwijl de Mexicaanse signature-versie Precision heet. Een beetje verwarrend inderdaad.

Van Japan, gaan we via Mexico naar de VS. Duff speelt zelf namelijk al jaren op witte en zwarte Custom Shop-versies van zijn oospronkelijke Japanner, alsmede op een zwarte CS-versie van een eveneens Japanse Aerodyne Jazz met binding langs de body.

Maar er is nieuws. In onderstaande Rig Rundown van de collega's van Premier Guitar, vertelt Duff's technicus van het eerste uur, Mike 'Mcbob' Mayhue, dat er een nieuwe Fender voor Duff komt. Een primeurtje dus.

'Wil je niet eens wat anders,' vroeg Fender en Duff kwam met alweer een zwarte P met Jazz-hals, maar nu met wat wijzigingen. Zo heeft zijn nieuwe model blokinleg in de toets, een zwarte slagplaat en een D-tuner, om de E-snaar in één beweging naar D te stemmen. Qua knoppen lijkt de bas passief met een master-toonknop, een master-volumeknop, met een elementschakelaar daartussen. Waarschijnlijk gebruikt Duff het bijzondere TBX-circuit van zijn eerste bas nauwelijks. De PJ-set zal op het productiemodel ook wel van Seymour-Duncan zijn: een merk waar Duff al vanaf dag 1 mee samenwerkt. 


Foto: een afbeelding uit de Rig Rundown.

Als finishing touch heeft de bas de vingersteun op de oorspronkelijke positie, voor een vintage uitstraling. Of de bas wederom in Mexico wordt gebouwd en wat de prijs zal zijn is nog onbekend. Zodra er meer bekend is, zullen we dat hier natuurlijk melden.

Hieronder vind je de bewuste Rig Rundown met het prototype van de nieuwe bas:En hieronder praat Duff over zijn huidige signature:Fender-website