aanmelden
De beste 17 bassisten van nu. Of niet?
Blog 19-12-2017 00:00

Omdat het bijna kerst is, even een ander blog tussendoor. Heb jij weer leeswerk!

Het gaat nu eens niet over mijn bashelden, maar die van een bekende website. De website Musicradar koos onlangs namelijk de 17 (want 2017) beste bassisten van nu ('of the world right now'). Als je weet hoe ontzettend veel goede bassisten en bands er zijn, is dat natuurlijk een onmogelijke taak. Waarschijnlijk zou ik het al lastig vinden om er 17 per genre te kiezen. Er vallen een hoop dingen op, maar laat ik eerst de lijst eens noemen:

Glenn Hughes
Sting
Michael Shuman (QOTSA)
Geezer Butler
Duff McKagan
Steve Harris

Mark King
Dave Swift
John Myung
Rex Brown
Marcus Miller
Thundercat
Victor Wooten
Bootsy Collins
Mike Kerr
Billy Sheehan
Robert Trujillo

Er zit bewust even een witregel tussen. Helaas hebben we bij De Bassist nog steeds een luxeprobleem. We hebben slechts acht hoofdinterviews per jaar en we proberen ook de Nederlanders aan bod te laten komen. We hebben dus vaak te veel aanbod en soms lukt een interview niet. De eerste zes zijn dus nauwelijks aan bod gekomen in De Bassist, hoewel Duff in een De Basplaat genoemd werd én hij staat hoog op ons wenslijstje, maar het is lastig om hem te pakken te krijgen. Sting's zoon, Joe Sumner van Fiction Plane, die ook zanger en bassist is, kwam wel aan bod.

Duff
Foto: Duff McKagan van Guns N'Roses

Dan het tweede rijtje met elf namen. Mark King kwam voorbij, terwijl Dave Swift en John Myung onze cover sierden. Rex Brown heeft nog niet in het magazine gestaan, maar die is onlangs geïnterviewd voor een volgende uitgave. Marcus Miller en Victor Wooten kwamen ook met SMV voorbij, terwijl een interview met Thundercat onlangs helaas afgezegd werd. Hij verkoos DWDD boven ons, maar we zijn nog in gesprek met zijn label. Bootsy staat voorop de komende Bassist, Mike Kerr van Royal Blood werd al uitgebreid geïnterviewd, net als Billy Sheehan in een vroege editie, terwijl Trujillo niet lang geleden de cover sierde. Als bedankje mochten we laatst nog als VIP naar Metallica. En over luxeproblemen gesproken: Metallica hoor je te bekijken met een biertje in je hand en niet met eindeloos gratis champagne. Wat hebben we toch een zwaar leven. Maar weer ter zake:

Rex
Foto: Rex Brown - binnenkort in De Bassist

Jupiler of kip
Het doet me als hoofdredacteur dus goed dat we als basmagazine met elf van de zeventien goed scoren in dit lijstje. Als het een kerstbingo was, hadden we de halve kip of dat flesje Jupiler met twee luxe glazen al binnen.

Zoals gezegd is het lastig om een lijstje te maken en we hebben het dan ook te doen met Musicradar. Ik heb de reacties niet gelezen, maar zoals bij alle lijstjes is er vast veel onenigheid. Jullie mogen op facebook naar hartenlust meediscussiëeren, maar hier alvast mijn bescheiden mening.

Met Thundercat en Mike Kerr worden twee relatief jonge bassisten genoemd, maar waar zijn Joe Dart van Vulfpeck (op ons wenslijstje) en Snarky Puppy's Michael League? De laatste stond natuurlijk wel in ons magazine. Dan is er nog Mono Neon. Ik kwam hem een paar keer tegen op de NAMM-beurs en ik weet het nog steeds niet zo goed: is hij briljant of een malloot?

Joe Dart
Foto: Joe Dart van Vulfpeck

Dave Swift - Jools Holland - is een geweldige bassist, hij speelde met een eindeloze lijst grote namen, we interviewden hem niet voor niets, maar als we het dan over tv- of sessiegrootheden hebben, die anno 2017 nog steeds spelen: Waar is Pino Palladino (Who, John Mayer en talloze anderen) en waar is Mark Kelley van The Roots, die steeds te zien en te horen zijn bij Late Night With Jimmy Fallon? En Lee Sklar? Nog steeds een zeer veel spelend bassist en een voorbeeld voor ons allemaal.

Paul McCartney ontbreekt misschien wel terecht in het lijstje. Hij staat nog steeds drie uur per avond op het podium, waarvan voor een groot deel met zijn oude vioolbasje. Maar heeft hij de laatste jaren nog memorabele baslijnen gemaakt? Ik denk het niet, maar Sting wel dan? Kan jij een mooie Stinglijn noemen van de laatste twee jaar? Ik misgun het de man niet persoonlijk hoor! Natuurlijk vergeet ik nu ook veel fijne bassisten te noemen.

Ndegeocello
En dan nog een heikel punt. De baswereld is de laatste jaren overspoeld met geweldige vrouwelijke bassisten. Over het hoe en waarom wil ik nog eens een  - gevaarlijk - blog wagen. Maar waar zijn de vrouwen? Ons interviewonderwerp Yolanda Charles was musical director bij Robbie Williams en gaat de hele wereld over met Hans Zimmer. Nik West is een voorbeeld voor vele jonge bassistes en onlangs zat ik weer te genieten van filmpjes van Gail Ann Dorsey met Bowie en van de dame die ik altijd moet googlen voor de juiste schrijfwijze. Copy-paste: Meshell Ndegeocello. Tal Wilkenfeld schijnt tegenwoordig wat naast haar schoenen te lopen, maar ze is nog steeds een grote naam en ontegenzeggelijk goed!. En wat dacht je van Esperanza Spalding? De Michael League/Thundercat/Joe Dart onder de dames en te gek op contrabas. Ik noem er nu slechts een klein aantal, maar alleen van de dames is al een mooie top 17 te maken.

Tal
Foto: Tal Wilkenfeld

Dat wij Nederlanders en Vlamingen toch wat minder meetellen in zulke internationale lijstjes is jammer. Waarschijnlijk zijn de diepe bassen van Tiësto wereldwijd bekender dan die van pakweg Jan Haker van Kensington.... ....maar heeft Rinus Gerritsen geen memorabelere lijnen dan Geezer? Waarschijnlijk herkent elke Amerikaan of Brit het intro van Radar Love. Ik had de al 131 jaar met de Bintangs rockende Frank Kraaijeveld  ook wel naast Geezer of Glenn willen zien. Ik had Monsieur Paul van Triggerfinger wel naast Duff of Micheal Shuman van Queens Of The Stone Age willen zien. Jeroen Paul Thesseling heeft wereldwijd bewonderaars, misschien is Michel van Schie wel de Nederlandse Pino Palladino en zo zijn er vast veel meer.

The Battle of the Rob's: Trujillo versus Epica's Van der Loo. Phaedra Kwant die battled tegen Rhonda Smith? Onze lage landen tellen natuurlijk vele zeer goede bassisten in alle genres. Misschien eens tijd voor een Gallerij der Groten voor NL en B? De jaarlijkse poll van ons zusterblad Gitarist komt er weer aan, dus jouw stem telt straks weer.

Reageer!
Een conclusie stellen is lastig. Zouden wij het beter doen dan Musicradar? Ik denk het niet. Een top 17 van Nederlandse bassisten zou al een bron van discussie zijn. Een top 17 van vrouwelijke bassisten eveneens. Onze collega's hebben een mooie lijst gemaakt en wij kunnen er heerlijk over discussiëren. 

Kortom: Laat je mening achter op onze facebook-pagina. Jouw mening is voor ons weer een bron van inspiratie!

De link van Musicradar Musicradar