aanmelden
De lange carričre van Chuck Rainey
Van Aretha tot Aja
De Bassist + 21-12-2017 12:12
Weinig bassisten hebben zo'n lange en mooie opnamecarričre als ons interviewonderwerp Chuck Rainey. Volgens sommige bronnen is hij zelfs de meest opgenomen bassist. We nemen je mee langs wat mooie songs, die hij inspeelde.

In De Bassist #43, januari - maart 2018, vertelt Chuck Rainey hoe hij terugkwam na een ernstig herseninfarct, maar ook over de albums en songs die hij inspeelde.

Aja (je spreekt het uit als Asia) van Steely Dan geldt als een van de mooiste albums met Chuck en zoals je in het magazine kunt lezen, is hij er erg trots op. De bas zit heerlijk dik in de mix, het is basic, maar heerlijk aanwezig, bepalend voor de song en met af en toe een hoge lijn of melodie, die echt genieten zijn.

 

Aretha Franklin is zonder twijfel de beste zangeres ooit, dus het is altijd genieten om een song van haar te luisteren. Dit Elton John/Bernie Taupin-nummer lijkt voor haar gemaakt. Het basspel is lekker soulvol, halverwege gaat het enorm de hoogte in, het samenspel met de piano is met het terugkomende thema erg mooi, Chuck gaat af en toe terug naar de basis en je hoort zijn kenmerkende double stops.

 

Nog eentje van Aretha. Tegen onze collega's van NoTreble vertelde Chuck:
'Bijna niemand weet dat Rocksteady een demo-opname is. We namen het op voordat Jerry Wexler (Aretha's producer) en Tommy Dowd (haar engineer) arriveerden. Toevallig waren wij eerder in de studio, Aretha ging achter de piano zitten en ze leerde ons de partijen. Les Paul's zoon Gene nam het voor ons op als demo, om later mee te werken, en er waren dus geen overdubs. Toen de blazers kwamen, zetten zij de noten op papier en ze maakten partijen voor zichzelf. We probeerden het op hun manier te spelen, maar het werd niet zoals het die ochtend was gegaan. We hebben dus de demo gehouden en als je goed luistert, hoor je dat.'

 

Hieronder vind je een video van Street Walking Woman van Marlena Shaw. Dit nummer laat de meer jazzy-kant van Chuck horen, terwijl het juist een meer poppy kant is van haar. Supersnelle double stops, walking bass-lijnen: het nummer heeft het allemaal.

 

En we gaan nog even terug naar Steely Dan, met het nummer Kid Charlemagne. Als je alle video's beluisterd hebt, merk je dat ook dit weer een typische Chuck-lijn is. Ritmisch met double stops, afwisselend met een fijn lijntje de hoogte in. Volgens Chuck is het de eerste take. Volgens hem gaat werken het beste als het snel gaat.


 

Dit nummer ken je vast. Groovin' van The Young Rascals, met een jonge Chuck in '67, waarbij de simpele baslijn de song 'maakt'.

Van simpele lijnen naar deze funky soundtrack van Allan Toussaint met prachtige lijnen:

En dan ten slotte Chuck's favoriete lijn. Tegen NoTreble vertelde hij:
'Deze song heeft de meest ongelooflijke lijn die ik ooit speelde. Als ik er naar luister vraag ik mezelf af: wat rookte ik? Hoe laat was het de nacht ervoor geworden? Wat deed ik voordat ik bij die sessie aankwam? De bas heeft niks te maken met de bladmuziek en ik kan me eigenlijk niets herinneren van die sessie. Maar als ik het terugluister, word ik zelf weggeblazen. ik denk dat ik toen op mijn best was als bassists. Ik weet dat ik het ben, het is mijn stijl, maar als ik terugluister, voelt het alsof iemand anders de bas speelde. Een hogere macht zei: 'Chuck, dit is jouw dag!'

 

Hoe kom ik aan deze editie van De Bassist met het interview met Chiuck Rainey?


Deze editie van De Bassist is te koop in de betere tijdschriftwinkel in Nederland en België tot 14 maart 2018.

Je kan De Bassist ook los voor € 7,50 bij ons bestellen. We sturen 'm op zonder verzendkosten. Klik hier. 

Of kies voor de nóg betere aanbieding: neem een proefabonnement voor € 14,50. Dan krijg je maar liefst drie edities thuisgestuurd, zonder verplichtingen.Klik hier

Je kan De Bassist ook digitaal lezen, op tablets en smartphones. Voor maar € 3,99.Klik hier

Klik hier om al onze aanbiedingen te zien.