aanmelden
Spinal Tap - The Big Black Book
Eindelijk antwoord op alle vragen die je niet had
Muzieknieuws 12-12-2017 17:19
Hij is uit: het boek waar iedere muzikant zijn hele leven of langer op wachtte: The Big Black Book van Spinal Tap (maar dan met een umlaut op de 'n'). En we kunnen alvast wat geheimen verklappen.

Spinal Tap is misschien wel de beste band ter wereld. Toen het nog The Thamesmen heette, beïnvloede bassist Ronnie Pudding ene Paul McCartney om ook een Höfnerbas op te pakken. Opvolger Derek Smalls was een van de eerste bassisten met een Rickenbacker en al snel volgden meelopers als John Entwistle, Chris Squire, Pete Quaife van The Kinks, Lemmy van Motörhead (die als eerbetoon aan Spinal Tap een umlaut op de 'o' zette) en wederom Paul McCartney. Bovenaan dit artikel zie je de 4/8-dubbelnek van Smalls.

The Big Black Book  bevat vele verhalen over de band, unieke foto's, een kijkje achter de schermen, interviews en 'priceless facsimile memorabilia, zoals posters, een servetje, en andere onzinnige zaken. Kortom: als je kunt lezen (en dat kun je, want je bent tenslotte bassist en geen drummer) en je zou dit jaar maar één boek kopen: koop dan deze.

Er worden ook wat geheimen ontrafeld, waaronder de echte reden van het vertrek van Ronnie Pudding: hij kon noten lezen en bijna net zulke goede nummers schrijven als de twee gitaristen. Dat wil je niet en verwacht je niet van een bassist, dus hij moest weg. Terecht.

Het unieke boek is geschreven door Wallace Fairfax en wordt uitgegeven bij Carlton Books LTD / Backbeat Books. Het is bij iedere boekhandel te verkrijgen of te bestellen via de bekende wegen, zoals via deze directe link.