aanmelden
Marco Hietala schrijft boek
Ontboezemingen van de Nightwish-bassist
Muzieknieuws 16-02-2018 11:44
Eind afgelopen jaar kwam het al in het Fins uit en in april van dit jaar verschijnt de Engelstalige versie van Stainless? - de biografie van Marco Hietala van Nightwish. Deze zal voor de meeste Nederlanders wat makkelijker te lezen zijn.

Ooit interviewden we Marco voor de vorige website van De Bassist. Dit interview is helaas met die website verdwenen. Na een serieus gesprek over Nightwish, zijn andere projecten en zijn bijzondere bassen kwamen we op het onderwerp hotelkamers. Er ontstond een hilarisch gesprek over rock 'n' roll-gedrag, met als conclusie dat het steeds lastiger wordt om tv's uit hotelkamers te gooien, omdat ramen door de aanwezigheid van airco vaak niet meer open kunnen... ...en flatscreens vallen niet zo mooi kapot als oude beeldbuistelevisies. Gedenkwaardig, maar er bleek een kern van waarheid in te zitten.


Foto: Marco met zijn dubbelnek

Het grootste deel ging natuurlijk over zijn bassen en dubbelnekinstrumenten (zie foto), zijn rol als bassist, zanger en componist van Nightwish, het schrijven voor zijn andere band Tarot en natuurlijk over zijn werk voor de Nederlandse bands en projecten Ayreon, After Forever, maar natuurlijk vooral Delain. Achter deze grote vriendelijke - en vooral muzikale - reus ging ook een leven schuil met depressies, alcoholisme en het daarbij horende cliché-gedrag als dronken opnemen en het eerder genoemde slopen van hotelkamers. Door hard werken en veel wilskracht vond Marco zichzelf weer en in dit boek - geschreven door Timo Kangasluoma - komt zijn hele, interessante leven zeer open voorbij. De Finse versie kreeg al zeer goede recensies, dus dit boek is een aanrader voor bassisten in het algemeen en helemaal voor fans van Nightwish en andere melodieuze metalbands.

Stainless? komt in april uit en het is al bij diverse online winkels - al dan niet gesigneerd - te reserveren.


Foto: Marco met zijn Entwistle-signature Buzzard