aanmelden
Yamaha BB-series
'70s icoon in een nieuw jasje
Merknieuws 29-03-2018 12:45
Privé, maar vooral voor De Bassist bezochten we de afgelopen jaren zeer diverse concerten. Zo zagen we in korte tijd onder meer Neil Young & The Promise Of The Real, Peter Hook & The Light, Taylor Swift en Rival Sons. Kan het diverser? Er viel ons iets op. Corey McCormick van Neil Young's begeleidingsband, Peter Hook, zijn zoon Jack Bates, Amos Heller van Taylor en Rival Sons' Dave Beste - de laatste twee kwamen al in het magazine voorbij - spelen allemaal op een Yamaha BB: een icoon uit de jaren '70 dat weer helemaal terug is.

De BB, oftewel Broad Bass, is een meer vintage ogend model van Yamaha, waarbij de meeste exemplaren opvallen door de verchroomde ringen rondom de PJ-achtige elementen. Het werd eind jaren '70 geïntroduceerd, om in de jaren '80 tot een icoon voor fijnproevers én rockers uit te groeien. Michael Anthony, Lee Sklar, Billy Sheehan die zijn eigen signature BB heeft, Louis Johnson, Nathan East en de al eerder genoemde Peter Hook: het is maar een deel van de diverse grote namen die op een van de vele BB-modellen speelden. En dat ging qua modellen van geschroefde tot doorlopende halzen en van passief tot actief.


Foto: we interviewden Peter Hook voor de volgende editie van De Bassist. Hij speelt nog steeds met veel liefde op zijn oude BB12200S, maar hij is ook helemaal blij met zijn nieuwe exemplaar.

In de loop der jaren verschenen er tientallen BB's, met diverse configuraties. Op de summer-NAMM van vorig jaar werd de geheel vernieuwde BB-series gepresenteerd, die naast de normale BB's verschijnt. Op de winter-NAMM van dit jaar hielden wij ze als eerste vast en nu is de serie leverbaar in Europa. Hoogste tijd dus om deze vernieuwde BB van dichtbij te bekijken.


Video: een korte introductie van de nieuwe BB-series

Slanker
Naast de klassieke BB's – met de eerder genoemde elementringen en soms een slagplaat – oogt de BB-series moderner, slanker maar nog steeds een beetje vintage en vooral eigen door de strak vormgegeven slagplaat. Terwijl de normale BB's van van onder €400,- tot boven de €4.000,- gaan, hebben de bassen uit de BB-series prijzen van €400,- tot iets onder de €2.000 voor de Pro. Dit komt mede doordat alle bassen uit de nieuwe serie geschroefde halzen hebben.


Video: Corey McCormick laat zijn BB horen...


Video: ...terwijl Abe Laboriel Sr. weer laat zien dat zijn stijl onnavolgbaar is. Junior ken je vast ook: die drumt bij Paul McCartney

De serie begint met de viersnarige BB234 en de BB235 met een snaar meer. Beide bassen hebben een elzen body, een element met keramische magneet en retro-hardware. Vanaf de 400-serie zit de hals met zes schroeven vast. Vier stuks op de 'normale' manier en twee zijn er schuin van achter in de hals geschroefd – bijzonder! Deze methode moet extra stijfheid geven en werd al in Sheehan's bas toegepast. De 400-serie heeft een gelamineerde hals van esdoorn en mahonie en Yamaha's eigen YGD Custom V5-elementen met alnico-magneten.

Vanaf de 700-serie, geleverd met gigbag, is de body gemaakt uit drie lagen: elzen, esdoorn en elzen. Volgens Yamaha zorgt dit voor meer sustain en mid. De elementen, die vergelijkbaar zijn met die van de 400, worden nu van een actief EQ-systeem voorzien.

De Pro-serie is de top. Deze bassen worden in Japan met de hand gebouwd en 'ingetrild' voor een ingespeeld gevoel. Ze worden geleverd met koffer en zijn voorzien van de beste hardware. Zoals de hele serie is de Pro leverbaar als vier- en vijfsnaar.


Video: ten slotte demo's van de BB35...


Video: ...en de BB735

Yamaha-website