aanmelden
Nordstrand Nordenbocker voor Rickenbacker
En een bezoek aan de Nordstrand-fabriek.
Merknieuws 08-03-2018 10:21
Nordstrand Audio is in een relatief korte tijd een grote naam geworden op het gebied van baselementen. De groten der aarde gebruiken ze, Ibanez bestelt ze voor de duurdere versies en ook diverse dure Warwicks worden uitgerust met de elementen van Carey Nordstrand. De Nordenbocker is de jongste telg. We bezochten de fabriek voor een kijkje achter de schermen.

De nieuwste Nordstrand heet Nordenbocker en is bedoeld als vervanger voor het halselement van de Rickenbacker 4003. Onderhuids is de techniek gelijk aan de populaire Big Single. De elementpolen staan schuin, er wordt gebruik gemaakt van Alnico V-magneten en de spoelen worden in bijenwas ondergedompeld om feedback tegen te gaan.
In de VS kost het element $113


Foto: de Nordenbocker.

Nordstrand: 'Je kunt ze makkelijk plaatsen, met de standaard Rickenbacker-schroeven. Het element maakt je bas luider en je krijgt wat agressievere tonen uit het halselement, die beter passen bij de brug. En met deze Big Single heb je geen last van 60 cycle hum als beide elementen open staan.'

We bezochten de fabriek van Nordstrand, in Redlands, Californië, waar de elementen zeer ambachtelijk in elkaar gezet worden:


Foto: ieder element begin met veel losse onderdelen. Hier zie je bakjes met magneetpolen.


Foto: bij Nordstrand zie je geen grote machines. Alles wordt in kleine oplages en zo goed als met de hand gemaakt. Hier zie je een van de handvol kleine machines die het koperdraad wikkelen.


Foto: ook het in elkaar zetten is puur handwerk. Het team van Nordstrand bestaat uit slechts negen mensen, inclusief de dames en heren voor sales en marketing.


Foto: de elementen worden ondergedompeld in een bad van bijenwas.


Foto: een trotse Carey Nordstrand toont een van zijn creaties.


Foto: een stapel J-elementen ligt klaar om getest en verpakt te worden.


Foto: uiteindelijk worden ze verpakt...


Foto: ...om verstuurd te worden.


Foto: zelfs bij een grote klant als Ibanez gaat het om relatief kleine aantallen. Alleen de beste en duurste Ibanez-bassen worden dan ook voorzien van Nordstrands.Foto: op deze tafel ligt voor een kapitaal aan experimenten.


Nordstrand-website